Skalatävlingen på lördagen gynnades av perfekt väder. Till att börja med var det nästan vindstilla; framåt dagen ökade vinden något men blev aldrig besvärande. Termik fanns det gott om, och den spelade oss skalaflygare ett gott spratt när en termikinducerad minitromb uppstod just där modellerna stod uppställda för statisk bedömning. Raskt svepte den med sig diverse treplansskisser och andra papper upp i skyn; de flesta kom ner efter ett tag, men en del följde med ända upp till molnbasen och försvann för gott. Det var nog första gången som skaladokumentationen flugit bättre än modellerna!

Tävlingens populärsta förebild var Lacey-M10, inte mindre än tre exemplar av detta flygplan fanns på plats. Anders Sellman hade sin nu ganska gamla modell i storlek strax över peanut-skala. Den flyger bra och säkert, och segrade i gummiklassen. Andreas peanut-Lacey brukar också flyga bra, men nu hade stabben skevat till sig i solskenet och gav envist dykroder. Där blev det inte mer än 6 sekunders flygtid den här gången... Slutligen hade Georg Törnkvist en nybyggd Lacey i pistage-storlek, den allra minsta skalamodellklassen med en max spännvid på 20 cm. Pistage och utomhusflygning brukar inte vara en bra kombination, men nu var det så stilla att till och med denna lilla modell kunde känna sig hemma i lufthavet.

Lars Tolkstams flög med sin gamla Piper Cub och en nyare FW-190. Cub:en flög som vanligt utmärkt, men Focke-Wulf:en hade ingen bra dag, utan flög in i en stolpe och slog sönder vingen. Då hade sonen Emil bättre tur med sin Mitsubishi Zero. Denna modell, som tidigare brukat flyga 40-50 sekunder, lyckades nu hålla sig uppe i långt över 1 minut. Vad han hade gjort med planet vet jag inte, fast jag misstänker starkt att han hade tankat med längre gummisnodd.
Ingemar Knif från Finland hade med sig två mycket vackra modeller, en Tupolev ANT2 och en Paulhan-Tatin Aerotorpille. Det senare är en skapelse från 1911 med skjutande propeller, som det udda utseendet till trots var en ganska lyckad konstruktion. Att få "Lufttorpeden" att flyga även i gummidriven form är inte lätt, och det blev inte så många sekunders flygtid, men modellen vann Concours d'Elegance.

I motorklassen gjorde Thomas Johansson som så många gånger förut de längsta flygningarna med sin eldriva Thulin-jagare, och tog också första plats. Sten Persson flög med sin dieseldrivna Desoutter, men efter en landning precis invid en stenmur ville han inte riskera sin vackra modell för en andra flygning. I Anders Thulin D fanns även kolsyremotorerna representerade, men här behövdes det mer trimning, och mer än några sekunders flygtid blev det inte.

Andrea Hartstein



 Resultat skalatävlingen

Klass 1, gummimotormodeller
Endast de modeller som fullföljde både skalamomentet och flygmomentet listas
Plac. Tävlande Modell Skalapoäng Flygpoäng
(s:a 2 flygn.)
Total Anm.
1 Anders Sellman Lacey M-10 136 105 241
2 Emil Tolkstam Zero, A6M5 86 129 215 Junior
3 Lars Tolkstam Piper Cub J3 126 80 206
- Lars Tolkstam FW 190 D-11 158 35 193
4 Ingemar Knif Tupolev ANT-2 142 45 187
- Ingemar Knif Paulhan-Tatin AeroTorpille 164 4 168 Concours d'Elegance
5 Andrea Hartstein Lacey M-10 106 6 112

 

Klass 2, annan framdrivningskälla
Endast de modeller som fullföljde både skalamomentet och flygmomentet listas
Plac. Tävlande Modell Skalapoäng Flygpoäng
(s:a 2 flygn.)
Total Anm.
1 Thomas Johansson Thulin K 118 120 238 El
2 Sten Persson Desoutter Monoplane 146 85 231 Diesel
- Sten Persson Hawker Hunter 130 67 197 Raket
3 Anders Sellman Thulin D 112 25 137 CO2

 


Ingmar Knifs Paulhan-Tatin Aerotorpille från år 1911 vann Concours d'Elegance



Här är ytterligare en av Ingmar Knifs otroligt välbyggda modeller, Tupolev ANT-2



Närbild på Tupoleven



En Piper Cub-peanut, men inte Tolkstams (ö)kända outslitliga modell, utan Sven Pontans



Martti Bogdanoff har byggt denna vackra Nieuport 28



Georg Törnkvist vevar sin lilla Lacey-pistage, att den också flög ser ni i rubrikbilden



Tävlingsledare Anders Sellman med sin Messerschmitt 109 i schweiziska färger



Här två andra av Anders modeller, Thulin K-pistage och Thulin D med kolsyremotor



Senast ändrad: 2012-09-08

Tillbaka till OT-SM 2012 huvudsida >>