Stibner Memorial 2023

Stibner Memorial 2023

Årets Stibner-tävling gick som vanligt av stapeln i månadsskiftet juni-juli. Tyvärr fick vi inte njuta av det högsommarväder som vi blivit bortskämda med de senaste åren, istället så möttes vi av en gråmulen himmel och onödigt friska vindar. Mot eftermiddagen avtog vinden något, men å andra sidan började ett intermittent duggregn som gjorde både mark och flygplan fuktiga. Vid femtiden började det regna på ett mer permanent sätt, och så var flygningarna över för denna gång.
Trots att vädret var långt ifrån idealiskt så flögs det en hel del, ja faktiskt fick alla deltagande modeller till åtminstone en flygning, något som inte hör till vanligheten!

Gummimotormodeller

I år var det 11 gummimotormodeller i startlistan. Det är något färre än vanligt, vilket förklaras av att några perenna deltagare var frånvarande. I gengäld lyckades alla modeller, trots den ogynnsamma kombinationen av väder, vind och vatten, få till åtminstone några sekunder i protokollet.
Flest sekunder stod som vanligt Lars Tolkstams Piper Cub för. Det är en lätt modell som flyger bra, och det räcker oftast gott för att placera sig högt upp i resultatlistan. Denna gång räckte det hela vägen upp till toppen och klasseger! Tvåa kom min beprövade Westland Widgeon, en stadig och något tung modell som klarar vind bra, men inte flyger över 60 sekunder utan termik. Nu fanns det faktiskt, vädret till trots, en del termik under den tidigare delen av dagen. Min Widgeon drog nytta av det i en av flygningarna, men vad hjälpte det när det är två starter som räknas.

Det där med en ensam bra flygning i protokollet var något som drabbade flera modeller, särskilt biplanen vilka ofta hade problem i vinden. Johan fick till en enda bra start med sin danska Nielsen & Winther, annars trilskades modellen och ville inte stiga. Samma sak var det med min Sopwith Strutter som var ovanligt bångstyrig, vilket senare visade sig bero på att några av vingstöttorna hade lossnat.
Anders hade problem med stabiliteten på sin DH 6:a som kraschade så att övervingen lossnade. Efter reparation fick han dock till en vettig flygning han också. Lars Fokker D.VII brukar vara ett säkert kort, men drabbades av motorstopp med åtföljande kraschlandning (d.v.s. knutar på gummimotorn fastnade och stoppade propellern, vilket resulterade i en brant dykning från hög höjd). Efter reparation var trimmet inte längre som det skulle och modellen fick inte alls till de flygtider som den brukar.

Glädjande nog fanns det några nya deltagare i år. Erik Kullgren var en av dem, han hade byggt en vacker modell av Ernst Udets Siemens-Schuckert D.III. Vädret gjorde trimflygningar vanskliga, men planet visade lovande tendenser och fick till korta men stabila flygningar. En halvny deltagare var Lars Sellner, han har visserligen varit med tidigare, men inte deltagit i själva tävlingen. Nu ställde han upp med en Piper Super Cub i svenska armeflygets färger. Lars modeller är i första hand avsedda för polflygning (rundflygning fastbundna i en lina), vilket gör att han bygger dem bastantare och tyngre än normala friflygmodeller. Med tanke på vikten så flög de ändå riktigt bra, något som både Cuben och hans lilla GV-38 visade.

Motorflygplan

I klassen "Övrig framdrivningskälla" har det inte varit mycket aktivitet de senaste åren. Förhoppningsvis ska det bli ändring på det nu, Anders Sellman presenterade en nybyggd Sopwith Strutter med kolsyremotor och några andra byggen är också på gång. Sopwithen såg riktigt trevlig ut i sin litauiska märkning, ännu trevligare blev det när den också visade sig flyga mycket vackert! Trots problem med läckande motorsystem fick Anders till två flygningar på runt 30 sekunder och vann därmed klassen på ett överlägset sätt. Den enda medtävlaren var min Lacey, som för en gångs skull inte drabbades av lossnad motor (modellen är en ombyggd gummimotormodell där motorspantet inte riktigt står emot hårda landningar). Därmed inte sagt att modellen flög bra, kraften från den lilla kolsyremotorn räckte inte riktigt till för att hålla den fuktiga modellen i luften och flygningarna blev därför inte längre än runt 20 sekunder.

Segelflygplan

I klassen för segelflygplan visade Pierre Hed upp en nybyggd Slingsby Tutor, kanske från samma Aerographics-byggsats som Ingvars gula Slingsby? Ingvar var tyvärr inte på plats, så för att Pierre skulle få lite konkurrens ställde Johan upp med en enkel handkastglidarprofilskalamodell (puh) av en ASK. Den fick inte många skalapoäng, så Pierre vann klassen med en komfortabel marginal.

Tävlingens avslutande

Efter flygningens avslutande var det dags för resultatsammanräkning, kvällsmat och prisutdelning. Ett stort tack till de som såg till att tävlingen blev verklighet, d.v.s. tävlingsledaren Lars Tolkstam, skaladomarna Anders och Mats och sist men inte minst Åsa och Gun. Vi ses igen nästa år hoppas jag!

Text & foto: Andrea Hartstein


Fotosidor


Andra reportage

Mats Strömbergs har skrivit om tävlingen i sin blogg hangflygning.se. Använd länken nedan så kommer ni direkt till inläggen från tävlingen!

Patrik Gertsson har skrivit om Stibner Memorial i modellvänner (i juli-utgåvan). Foton från tävlingen finns i länken nedan:



Siemens Schuckert D.III freeflight rubber powered
Ny för i år var Erik Kullgrens vackra Siemens-Schuckert D.III i Ernst Udets färger



Anders Sellmans Sopwith 1 1/2 Strutter
En annan nyhet var Anders Sellmans CO2-drivna Sopwith Strutter i litauisk målning



CO2 powered Sopwith 1 1/2 Strutter
En titt under modellen visar hur Telco-motorn har byggts in



Skaladomarna
Skaladomarna Anders och Mats i arbete, här är det Lars Sellners Piper Super Cub som bedöms



Lars Sellner Piper Super Cub
Lars Sellners Piper Super Cub i svenska armeflygets märkning



Lars Sellnes modeller
Här är två andra av Lars Sellners modeller, en GV-38 i peanutstorlek och en eldriven Birddog



Spaning
På spaning efter något i luften



Prisplakett
Johan hade gjort några mycket fina priser i form av laserskuren intarsia (foto: Patrik Gertsson)

Resultat

Klass 1 (gummi)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) Skalapoäng Totalpoäng Anm
1 Lars Tolkstam Piper J3 Cub 80 71 142 293
2 Andrea Hartstein Westland Widgeon 83 49 145 277
3 Andrea Hartstein Sopwith 1½ Strutter 60 35 176 271
4 Johan Wallin Nielsen & Winther AA 28 53 170 251
5 Lars Tolkstam Fokker D.VII 38 26 181 245
6 Anders Sellman D.H. 6 15 33 177 225
7 Mats Johansson P-47 Thunderbolt 5 7 176 188
8 Erik Kullgren Siemens-Schuckert D.III 10 9 168 187
9 Mats Johansson Cessna Bird Dog 24 32 122 178
10 Gunnar Rosén (proxy Johan W) Pigeon-Fraser 15 12 138 165
11 Lars Sellner Piper Super Cub 14 - 78 92

 

Klass 2 (motor)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) Skalapoäng Totalpoäng Anm
1 Anders Sellman Sopwith 1½ Strutter 26 30 170 226 CO2
2 Andrea Hartstein Lacey M-10 20 23 144 187 CO2

 

Klass 3 (segelflyg)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) Skalapoäng Totalpoäng Anm
1 Pierre Hed Slingsby Tutor 6 5 100 111
2 Johan Wallin ASK 8 9 40 57

 

Senast ändrad: 2023-08-20

Vidare till fotosida ett